Кадър: Bulgaria ON AIRИзборната кампания показа, че все повече хора искат

...
Кадър: Bulgaria ON AIRИзборната кампания показа, че все повече хора искат
Коментари Харесай

Политолог: 36 хил. души искат да са кметове или общински съветници. Това е рекорд

Кадър:   Bulgaria ON AIR

Изборната акция сподели, че от ден на ден хора желаят да вземат участие в ръководството. Социалният антрополог и политолог Васил Гарнизов разяснява дали през годините се е изменила народопсихологията на българина при гласоподаване.

36 хиляди души желаят да са кметове или общински съветници. По думите му това е връх от позиция на българската електорална история. Гарнизов обаче не го намира безусловно за неприятен знак.

" Всеки един от тези хора познава някакви хора, може да активизира своите обществени мрежи и да трансформира обществения си капитал в политически. От друга страна, технологията на гласуването стартира да лишава доста време в самите секции, още повече време при преброяването. Ако тази наклонност продължи, би трябвало непременно да се ориентираме към гласоподаване по поща, електронно... “, сподели той пред  Bulgaria ON AIR.

Най-вероятно има хора, които са материално стимулирани и хора, които са идеалистично стимулирани ”, означи Гарнизов и разясни, че в младежите вижда доста мощна идеалистична мотивация.

Социалният антрополог разяснява, че в днешно време няма явен пример за това какъв би трябвало да бъде походящият кандидат-кмет.

“Това е слабата страна на демокрацията. Тя е система на отворените порти, на свободния избор, не позволява филтри и ценз. Чета управления и наръчници, съгласно които претендентът би трябвало да е състоятелен, с цел да не гледа към своето, а да работи за общото. Глупавият човек не може да помогне на себе си, камо ли на града си ”, сподели Гарнизов в ефира на “България заран ”.

Той заключи, че постоянно ще има такива, които ще гласоподават за хрумвания и за изгоди, както и такива, които ще продават гласа си.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Комента
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР